Styrelsen

Styrelse 2016/17:

Gunilla Halkjaer Olofsson (ordf), Lena Törnqvist (vice ordf.), Birgitta Karlén (sekreterare),  Karin Nilsson (skattmästare), Annika Lindgren, Annika J. Nasiell, Ann Sköld, Erik Titusson, Helene Ehriander. Suppleanter: Ulla Lundqvist, Helen Sigeland, Staffan Forsberg och Maria Dahl. 

Hedersmedlemmar:
Karin Nyman
Carl Olof Nyman
Johanna Svensson, 10 000-kronorsvinnare i Astrid Lindgren-kunskap

Vem är vem i Astrid Lindgren-sällskapets styrelse 2016/17

 Gunilla Halkjaer Olofsson, ordförande
Jag har arbetat med barns läsning och barnböcker under hela mitt yrkesliv. Jag samarbetade med Astrid Lindgren första gången i början av 80-talet, då hon skrev texter till ny läslära som jag var redaktör för på Almqvist & Wiksell. Därefter har jag varit barnbokschef på Natur och Kultur, chef för Barnens Bokklubb och förlagschef/publicistisk chef på Rabén & Sjögren. Nu är jag pensionerad och fortsätter att i olika sammanhang, som tex detta, att verka för den livgivande och livsviktiga barnlitteraturen.

Lena Törnqvist, vice ordförande
Bibliotekarie, Stockholm. Har ansvarat för uppordnandet av Astrid Lindgrens arkiv på Kungl. biblioteket. Tidigare bl.a. flera uppdrag i Vimmerby inom olika Astrid Lidgren-projekt och under mer än trettio år bibliotekarie vid Svenska barnboksinstitutet. Jag upphör aldrig att fascineras av Astrid Lindgrens livsverk. Ju mer jag lär mig, desto mer fängslad blir jag av hennes författarskap. 

Birgitta Karlén, sekreterare
Intendent vid Göteborgs universitet, vid Gästservice för utländska gästforskare. Jag är nu tillbaka på Västkusten efter femton år i Vimmerby, där jag arbetade med besöksnäring och verksamheter knutna till Astrid Lindgren, bland annat som samordnare för Astrid Lindgrens 100-årsjubileum.

Karin Nilsson, skattmästare 
Auktoriserad revisor i Vimmerby där jag varit i 12 år. Bl. a. revisor i Astrid Lindgrens Värld AB och Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Småländska som efter 15 år i Stockholm flyttade tillbaka till rötterna. Gift med Lennart och har två barn, Peter och Maria.

Ann Sköld  
Är sedan 2010 förlagschef och publicistisk chef för bilderböcker på Rabén & Sjögren. Arbetade dessförinnan under fem år som chef för Barnens Bokklubb och har en bakgrund inom detaljhandeln där jag arbetat med affärsutveckling och marknadsföring. Har skrivit två fackböcker för vuxna inom vitt skilda områden men brinner allra mest för bra barnböcker, alltifrån roliga bilderböcker eller smarta faktaböcker till engagerande ungdomsromaner. Och kämpar gärna för mer högläsning, både i skola och hem.  

Helene Ehriander
Jag är lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, och undervisar bland annat om Astrid Lindgrens författarskap. Intresset grundades då jag skrev min doktorsavhandling om den finlandssvenske barnboksförfattaren Kai Söderhjelm och upptäckte att han ägde en komplett brevväxling med Lindgren som sträckte sig över 25 år. Allt sedan dess har jag samlat brev som Astrid Lindgren skrev som förlagsredaktör, och planerar inom en snar framtid en bok om henne som förläggare. "Bokhunden och Astrid Lindgren", mitt senaste projekt, startade 1 juli i år och har erhållit 8 milj kr från Allmänna arvsfonden.

Annika Lindgren
Barnbarn till Astrid Lindgren. Jag arbetar sedan 2007 på familjeföretaget Saltkråkan med framför allt Astrid Lindgrens bokrättigheter. Efter kulturvetarstudier på Stockholms universitet arbetade jag ett tiotal år som redaktör och redaktionschef på bokklubben Böckernas Klubb och därefter som förlagsredaktör på Prisma/Norstedts.
Är styrelseordförande i stiftelsen Solkatten, som instiftades av Astrid Lindgren och delar ut pengar till barnkulturprojekt. Familjens representant i ALMA-juryn. Har tillsammans med maken två tonårsdöttrar. Bor på Södermalm i Stockholm.

Annika J. Nasiell
Mitt livslånga intresse för barn- och ungdomsboken startade när jag läste Pippi Långstrump som sexåring. Sedan i mitten av nittiotalet har jag arbetat som chefredaktör på Barnens Bokklubb, lett skrivkurser för barn och vuxna och arbetar sedan knappt ett år tillbaka som redaktionschef och förläggare på Lava förlag. 
Mitt viktigaste uppdrag som förlagsmedarbetare och litteraturintresserad är att försöka ge barn tillgång bra litteratur.

Erik Titusson

Förlagschef på Lilla Piratförlaget.

Ulla Lundqvist, suppleant
FD på avhandlingen "Århundradets barn. Fenomenet Pippi Långstrump och dess förutsättningar."(1979) – den första avhandling som skrevs om författarskapet. Lärare och lärarutbildare, skön- och facklitterär författare. Medlem i ALMA-juryn 2002-2012.
Senast utgivna bok: "Alltid Astrid. Minnen av böcker, brev och samtal" (2012).

Helen Sigeland, suppleant
Jag är litteraturvetare och sedan 2012 kanslichef för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det är ett nöje och privilegium att få arbeta med världens största pris för barn och ungdomslitteratur och få möjlighet att läsa verk av nominerade kandidater från hela världen. Tidigare ansvarade jag i tjugo år för översättningsstöd och internationella
litteraturprojekt vid Svenska institutet och Kulturrådet.

Staffan Forsberg, suppleant
Har tidigare arbetat som personalchef och kommunchef i Vimmerby kommun. Arbetade under de sista åren med flera frågor kring Astrid Lindgrens Näs och Astrid Lindgrens Värld.

Maria Dahl, suppleant

Jag är journalist och guide i Astrid Lindgrens Hem. Mitt Astridintresse tog fart när jag som 15-åring läste Margareta Strömstedts biografi "Astrid Lindgren, en levnadsteckning." Sedan har det bara fortsatt. Det som fascinerar är bredden i böckerna, arbetskapaciteten, språket, samhällsengagemanget, breven. Och att hon var så vanlig mitt i det unika. Att berömmelsen aldrig steg henne åt huvudet. 

 


  

Astrid Lindgren Sällskapet c/o Svenska barnboksinstitutet Odengatan 61113 22 STOCKHOLM Kontakta oss

Boka visning

Besök Astrid Lindgrens Hem på Dalagatan. Nedan ser du kommande tillfällen då visning erbjuds.

2017-05-24

 • Kl. 18:00 - Fullbokat
  160 kr / person

2017-05-27

 • Kl. 11:00 - Fullbokat
  160 kr / person
 • Kl. 13:00 - Fullbokat
  160 kr / person

2017-06-05

 • Kl. 18:00 - Fullbokat
  160 kr / person