Styrelsen

Styrelse 2020/2021

 Viveca Ekelund (ordf), Annika Lindgren (vice ordf.), Helen Sigeland (sekreterare),  Karin Nilsson (skattmästare), Gunilla Halkjaer Olofsson, Ann Sköld, Berit Svedberg, Erik Titusson, Suzanne Öhman,  Suppleanter: Ulla Lundqvist, Mats Gustafsson, Pia Dahlberg, Malin Nauwerck   

Hedersmedlem:
Karin Nyman


Vem är vem i Astrid Lindgren-sällskapets styrelse? 

Viveca Ekelund, ordförande
Jag har arbetat i bokbranschen sedan sent 80-tal med såväl barnböcker som skön- och facklitteratur, bland annat som chef på Barnens Bokklubb och Norstedts Förlag. Numera lyssnar jag gärna på böcker. Att lyssna på Astrid Lindgrens egna inläsningar ger en alldeles extra dimension åt hennes fantastiska texter.
Annika Lindgren, vice ordförande

Jag är barnbarn till Astrid Lindgren och arbetar sedan 2007 i familjeföretaget Astrid Lindgren AB med framför allt förlaget Astrid Lindgren Text, som ger ut texter av och om Astrid Lindgren som inte är barnböcker. Har tidigare arbetat som förlagsredaktör. Är styrelseordförande i stiftelsen Solkatten, som instiftades av Astrid Lindgren och delar ut pengar till barnkulturprojekt.
Helen Sigeland, sekreterare

Jag är litteraturvetare och var i många år ansvarig för översättningsstöd och internationella litteraturprojekt vid Svenska institutet och Kulturrådet. Under åren 2012 - 2019 var jag kanslichef för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA).
Karin Nilsson, skattmästare

Jag är auktoriserad revisor, verksam i Vimmerby. Är revisor i Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning och jobbar också med Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs. Har varit skattmästare i Astrid Lindgren-sällskapet sedan bildandet.
Gunilla Halkjaer Olofsson

Jag har arbetat med barnböcker och barnboksförlag, bland annat som chef på Natur och Kulturs barnboksavdelning, Barnens Bokklubb och Rabén & Sjögren. Samarbetade med Astrid Lindgren första gången i början av 80-talet, då hon skrev texter till ny läslära.
Suzanne Öhman
Suzz Öhman
Jag har arbetat med barnböcker sedan 80-talets mitt – både som redaktör, förläggare och chef på Rabén & Sjögren. Hela tiden har Astrid Lindgrens författarskap genomsyrat mitt arbete – än idag, då jag arbetar som frilans med bl.a. nya Astrid Lindgren-projekt. Jag är styrelsemedlem i stiftelsen Solkatten, som instiftades 1986 av Astrid Lindgren för att främja barnkulturprojekt.
Ann Sköld

Jag är förlagschef på Rabén & Sjögren  och var dessförinnan chef för Barnens Bokklubb. Jag har skrivit två fackböcker för vuxna men brinner allra mest för bra barn- och ungdomsböcker. På förlaget förvaltar vi arvet efter Astrid Lindgren, hennes egen omfångsrika, fantastiska utgivning och hennes syn på vad som är en bra barnbok lever kvar även idag.
Berit Svedberg

Jag har arbetat många år inom kulturområdet i Stockholms stad, bland annat som chef för Stadsmuseet och som kulturdirektör. Jag har alltid beundrat Astrid Lindgren både som författare och person och gläds åt att nu med fyra barnbarn få läsa om böckerna.
Erik Titusson

Jag är förlagschef på Lilla Piratförlaget som grundades 2011 och ger ut barn- och ungdomslitteratur som såväl roar som oroar. Vi ger främst ut svenska författare och illustratörer, men varje år introducerar vi översatta böcker av högsta kvalitet. Dessförinnan var jag kanslichef för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Ulla Lundqvist, suppleant 

Jag är litteraturvetare och doktorerade 1979 på avhandlingen "Århundradets barn. Fenomenet Pippi Långstrump och dess förutsättningar." – den första avhandlingen om Astrid Lindgrens författarskap. Har verkat som lärare och lärarutbildare, skön- och facklitterär författare. Medlem i ALMA-juryn 2002-2012. Min senast utgivna bok är: "Alltid Astrid. Minnen av böcker, brev och samtal" (2012).
Pia Dahlberg, suppleant

Jag arbetar som auktoriserad Stockholmsguide och har sedan några år tillbaka även haft förmånen att guida för Astrid Lindgrensällskapet. Jag administrerar visningarna i hemmet på Dalagatan 46 och våra stadsvandringar i Vasastan och gläds över att Astrid Lindgrens berättelser fortsatt berör både stora som små!
Mats Gustafsson, suppleant

Jag är advokat och verksam i Vimmerby. Förutom att Astrid Lindgren först fångade mig med Emil i Lönneberga har Astrid Lindgren alltid imponerat med sin tydliga humanistiska hållning. Som jurist avundas jag den skenbara enkelheten i hennes språk. 
 Malin Nauwerck, suppleant

Jag är forskare i litteraturvetenskap och har även haft en rad uppdrag i bokbranschen, bland annat som redaktör och kritiker. Sedan 2020 leder jag det tvärvetenskapliga forskningsprojektet "Astrid Lindgren-koden" som syftar till att avkoda och tolka Astrid Lindgrens stenograferade originalmanuskript med digitala metoder.