Styrelsen

Styrelse 2019/2020

 Viveca Ekelund (ordf), Maria Dahl (vice ordf.), EvaEmma Andersson (sekreterare),  Karin Nilsson (skattmästare),  Annika Lindgren, Gunilla Halkjaer Olofsson, Ann Sköld, Berit Svedberg, Erik Titusson,  Suppleanter: Ulla Lundqvist, Helen Sigeland, Mats Gustafsson   

Hedersmedlemmar:
Karin Nyman
Carl Olof Nyman

Vem är vem i Astrid Lindgren-sällskapets styrelse? 

Viveca Ekelund, ordförande
Jag har arbetat i bokbranschen sedan sent 80-tal med såväl barnböcker som skön- och facklitteratur, bland annat som chef på Barnens Bokklubb och Norstedts Förlag. Numera lyssnar jag gärna på böcker. Att lyssna på Astrid Lindgrens egna inläsningar ger en alldeles extra dimension åt hennes fantastiska texter.
Maria Dahl, vice ordförande

Jag är journalist på Lärarnas tidning. Mitt intresse för Astrid Lindgren väcktes redan i tonåren och har sedan dess aldrig avstannat. Tillsammans med några vänner bildade jag ”Lilla Astrid Lindgren-sällskapet” innan det stora sällskapet fanns. Jag guidar på Dalagatan.
 EvaEmma Andersson, sekreterare

Jag är amatörförfattare från Småland men har ett förvärvsarbete inom flygbranschen. Nu guidar jag på Dalagatan och är även den som samordnar guideverksamheten. Av Astrids böcker tycker jag bäst om Kati-trilogin och Kerstin och jag, och så Mio min Mio så klart. 
Karin Nilsson, skattmästare

Jag är auktoriserad revisor, verksam i Vimmerby. Är revisor i Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning och jobbar också med Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs. Har varit skattmästare i Astrid Lindgren-sällskapet sedan bildandet.
Gunilla Halkjaer Olofsson

Jag har arbetat med barnböcker under största delen av mitt yrkesliv, bland annat som chef på Natur och Kulturs barnboksavdelning, Barnens Bokklubb och Rabén & Sjögren. Samarbetade med Astrid Lindgren första gången i början av 80-talet, då hon skrev texter till ny läslära. Guidar på Dalagatan.
Annika Lindgren 

Jag är barnbarn till Astrid Lindgren och arbetar sedan 2007 i familjeföretaget Astrid Lindgren AB (före detta Saltkråkan) med framför allt förlaget Astrid Lindgren Text, som ger ut texter av och om Astrid Lindgren som inte är barnböcker. Har tidigare arbetat som förlagsredaktör. Är styrelseordförande i stiftelsen Solkatten, som instiftades av Astrid Lindgren och delar ut pengar till barnkulturprojekt.
Ann Sköld

Jag är förlagschef på Rabén & Sjögren  och var dessförinnan chef för Barnens Bokklubb. Jag har skrivit två fackböcker för vuxna men brinner allra mest för bra barn- och ungdomsböcker. På förlaget förvaltar vi arvet efter Astrid Lindgren, hennes egen omfångsrika, fantastiska utgivning och hennes syn på vad som är en bra barnbok lever kvar även idag.
Berit Svedberg  

Jag har arbetat många år inom kulturområdet i Stockholms stad, bland annat som chef för Stadsmuseet och som kulturdirektör. Jag har alltid beundrat Astrid Lindgren både som författare och person och gläds åt att nu med fyra barnbarn få läsa om böckerna.
Erik Titusson  

Jag är förlagschef på Lilla Piratförlaget som grundades 2011 och ger ut barn- och ungdomslitteratur som såväl roar som oroar. Vi ger främst ut svenska författare och illustratörer, men varje år introducerar vi översatta böcker av högsta kvalitet. Dessförinnan var jag kanslichef för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Ulla Lundqvist, suppleant  

Jag är litteraturvetare och doktorerade 1979 på avhandlingen "Århundradets barn. Fenomenet Pippi Långstrump och dess förutsättningar." – den första avhandlingen om Astrid Lindgrens författarskap. Har verkat som lärare och lärarutbildare, skön- och facklitterär författare. Medlem i ALMA-juryn 2002-2012. Min senast utgivna bok är: "Alltid Astrid. Minnen av böcker, brev och samtal" (2012).
Helen Sigeland, suppleant  

Sedan 2012 är jag kanslichef för ALMA - Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det är ett nöje och privilegium att få arbeta med världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Jag är litteraturvetare och var tidigare ansvarig i tjugo år för översättningsstöd och internationella litteraturprojekt vid Svenska institutet och Kulturrådet.
Mats Gustafsson, suppleant
  Jag är advokat och verksam i Vimmerby. Förutom att Astrid Lindgren först fångade mig med Emil i Lönneberga har Astrid Lindgren alltid imponerat med sin tydliga humanistiska hållning. Som jurist avundas jag den skenbara enkelheten i hennes språk.