Styrelsen

Styrelse 2018/19:

 Viveca Ekelund (ordf), Maria Dahl (vice ordf.), EvaEmma Andersson(sekreterare),  Karin Nilsson (skattmästare),  Annika Lindgren, Gunilla Halkjaer Olofsson, Ann Sköld, Berit Svedberg, Erik Titusson,  Suppleanter: Ulla Lundqvist, Helen Sigeland, Staffan Forsberg   

Hedersmedlemmar:
Karin Nyman
Carl Olof Nyman
Johanna Svensson, 10 000-kronorsvinnare i Astrid Lindgren-kunskap

Vem är vem i Astrid Lindgren-sällskapets styrelse 2018/19

 Viveca Ekelund, ordförande
Jag har varit verksam inom bokbranschen sedan sent 80-talet och sysslat med såväl barnböcker som skön- och facklitteratur. Sedan några år är jag verksam på Brombergs bokförlag. Numer lyssnar jag också gärna på böcker. Att lyssna på Astrid Lindgrens egna inläsningar ger en alldeles extra dimension åt hennes fantastiska texter. 

Maria Dahl,vice ordförande
Jag är journalist och guide i Astrid Lindgrens Hem. Mitt Astridintresse tog fart när jag som 15-åring läste Margareta Strömstedts biografi "Astrid Lindgren, en levnadsteckning." Sedan har det bara fortsatt. Det som fascinerar är bredden i böckerna, arbetskapaciteten, språket, samhällsengagemanget, breven. Och att hon var så vanlig mitt i det unika. Att berömmelsen aldrig steg henne åt huvudet. 

EvaEmma Andersson, sekreterare 
Amatörförfattare från Småland. Arbetar inom flygbranschen, men har en bakgrund inom journalistik och PR. Fördjupade mig i mitt intresse för Astrid Lindgren i kursen "Astrid Lindgren, från flickbok till fantasy" på Stockholm universitet 2011. Fascineras av Astrid Lindgren både som författare och privatperson, och mina favoriter bland hennes verk är Kerstin och jag. Sedan 2015 är jag en av guiderna på Dalagatan, och arbetar också som samordnare av guideverksamheten där.

Karin Nilsson, skattmästare 
Auktoriserad revisor i Vimmerby där jag varit i 12 år. Bl. a. revisor i Astrid Lindgrens Värld AB och Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Småländska som efter 15 år i Stockholm flyttade tillbaka till rötterna. Gift med Lennart och har två barn, Peter och Maria.

Gunilla Halkjaer Olofsson
Jag har arbetat med barns läsning och barnböcker under hela mitt yrkesliv. Jag samarbetade med Astrid Lindgren första gången i början av 80-talet, då hon skrev texter till ny läslära som jag var redaktör för på Almqvist & Wiksell. Därefter har jag varit barnbokschef på Natur och Kultur, chef för Barnens Bokklubb och förlagschef/publicistisk chef på Rabén & Sjögren. Efter pensioneringen har jag fortsatt att i olika sammanhang, som tex detta, att verka för den livgivande och livsviktiga barnlitteraturen.

Annika Lindgren 

Barnbarn till Astrid Lindgren. Jag arbetar sedan 2007 på familjeföretaget Saltkråkan med framför allt Astrid Lindgrens bokrättigheter. Efter kulturvetarstudier på Stockholms universitet arbetade jag ett tiotal år som redaktör och redaktionschef på bokklubben Böckernas Klubb och därefter som förlagsredaktör på Prisma/Norstedts. 
Är styrelseordförande i stiftelsen Solkatten, som instiftades av Astrid Lindgren och delar ut pengar till barnkulturprojekt. Familjens representant i ALMA-juryn. Har tillsammans med maken två tonårsdöttrar. Bor på Södermalm i Stockholm.

Ann Sköld 
Är sedan 2010 förlagschef och publicistisk chef för bilderböcker på Rabén & Sjögren. Arbetade dessförinnan under fem år som chef för Barnens Bokklubb och har en bakgrund inom detaljhandeln där jag arbetat med affärsutveckling och marknadsföring. Har skrivit två fackböcker för vuxna inom vitt skilda områden men brinner allra mest för bra barnböcker, alltifrån roliga bilderböcker eller smarta faktaböcker till engagerande ungdomsromaner. Och kämpar gärna för mer högläsning, både i skola och hem.  

Berit Svedberg
Jag har arbetat i Stockholms stad som kommunikations- och omvärldsdirektör och var tidigare kulturdirektör. Jag har även varit chef för Stockholms stadsmuseum och då medverkat i diskussionerna om hur Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan skulle kunna tas tillvara och komma många till del. Det är fantastiskt att  sällskapet gör det möjligt genom visningsverksamheten. Jag har ett mycket stort intresse för barnkultur. Nu när jag har fyra barnbarn har jag åter stor glädje av att få läsa Astrid Lindgrens böcker.

Erik Titusson
Förlagschef på Lilla Piratförlaget.

Ulla Lundqvist, suppleant
FD på avhandlingen "Århundradets barn. Fenomenet Pippi Långstrump och dess förutsättningar."(1979) – den första avhandling som skrevs om författarskapet. Lärare och lärarutbildare, skön- och facklitterär författare. Medlem i ALMA-juryn 2002-2012.
Senast utgivna bok: "Alltid Astrid. Minnen av böcker, brev och samtal" (2012).

Helen Sigeland, suppleant
Jag är litteraturvetare och sedan 2012 kanslichef för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det är ett nöje och privilegium att få arbeta med världens största pris för barn och ungdomslitteratur och få möjlighet att läsa verk av nominerade kandidater från hela världen. Tidigare ansvarade jag i tjugo år för översättningsstöd och internationella
litteraturprojekt vid Svenska institutet och Kulturrådet.

Staffan Forsberg, suppleant
Har tidigare arbetat som personalchef och kommunchef i Vimmerby kommun. Arbetade under de sista åren med flera frågor kring Astrid Lindgrens Näs och Astrid Lindgrens Värld.