Styrelsen

Styrelse 2018/2019

 Viveca Ekelund (ordf), Maria Dahl (vice ordf.), EvaEmma Andersson(sekreterare),  Karin Nilsson (skattmästare),  Annika Lindgren, Gunilla Halkjaer Olofsson, Ann Sköld, Berit Svedberg, Erik Titusson,  Suppleanter: Ulla Lundqvist, Helen Sigeland, Staffan Forsberg   

Hedersmedlemmar:
Karin Nyman
Carl Olof Nyman
Johanna Svensson, 10 000-kronorsvinnare i Astrid Lindgren-kunskap

Vem är vem i Astrid Lindgren-sällskapets styrelse? 

Viveca Ekelund, ordförande 
Jag har arbetat i bokbranschen sedan sent 80-tal med såväl barnböcker som skön- och facklitteratur och är sedan några år verksam på Brombergs bokförlag. Numera lyssnar jag också gärna på böcker. Att lyssna på Astrid Lindgrens egna inläsningar ger en alldeles extra dimension åt hennes fantastiska texter. 

 Maria Dahl, vice ordförande
Jag är journalist på Lärarnas tidning. Mitt intresse för Astrid Lindgren väcktes redan i tonåren och har sedan dess aldrig avstannat. Tillsammans med några vänner bildade jag ”Lilla Astrid Lindgren-sällskapet” innan det stora sällskapet fanns. Jag guidar på Dalagatan.

 EvaEmma Andersson, sekreterare 
Jag är amatörförfattare från Småland men har ett förvärvsarbete inom flygbranschen. Nu guidar jag på Dalagatan och är även den som samordnar guideverksamheten. Favoritbok: Kerstin och jag.

 Karin Nilsson, skattmästare 
Jag är auktoriserad revisor, verksam i Vimmerby. Är revisor i Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning och jobbar också med Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs. Har varit skattmästare i Astrid Lindgren-sällskapet sedan bildandet.

 Gunilla Halkjaer Olofsson
Jag har arbetat med barnböcker under största delen av mitt yrkesliv, bland annat som chef på Natur och Kulturs barnboksavdelning, Barnens Bokklubb och Rabén & Sjögren. Samarbetade med Astrid Lindgren första gången i början av 80-talet, då hon skrev texter till ny läslära. Guidar på Dalagatan.

 Annika Lindgren 
Jag är barnbarn till Astrid Lindgren och arbetar sedan 2007 i familjeföretaget Astrid Lindgren AB (före detta Saltkråkan) med framför allt förlaget Astrid Lindgren Text, som ger ut texter av och om Astrid Lindgren som inte är barnböcker. Har tidigare arbetat som förlagsredaktör. Är styrelseordförande i stiftelsen Solkatten, som instiftades av Astrid Lindgren och delar ut pengar till barnkulturprojekt.

 Ann Sköld 
Jag är förlagschef på Rabén & Sjögren  och var dessförinnan chef för Barnens Bokklubb. Jag har skrivit två fackböcker för vuxna men brinner allra mest för bra barn- och ungdomsböcker. På förlaget förvaltar vi arvet efter Astrid Lindgren, hennes egen omfångsrika, fantastiska utgivning och hennes syn på vad som är en bra barnbok lever kvar även idag.

 Berit Svedberg
Jag har arbetat många år inom kulturområdet i Stockholms stad, bland annat som chef för Stadsmuseet och som kulturdirektör. Jag har alltid beundrat Astrid Lindgren både som författare och person och gläds åt att nu med fyra barnbarn få läsa om böckerna.

 Erik Titusson
Jag är förlagschef på Lilla Piratförlaget som grundades 2011 och ger ut barn- och ungdomslitteratur som såväl roar som oroar. Vi ger främst ut svenska författare och illustratörer, men varje år introducerar vi översatta böcker av högsta kvalitet. Dessförinnan var jag kanslichef för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

 Ulla Lundqvist,suppleant
Jag är litteraturvetare och doktorerade 1979 på avhandlingen "Århundradets barn. Fenomenet Pippi Långstrump och dess förutsättningar." – den första avhandlingen om Astrid Lindgrens författarskap. Har verkat som lärare och lärarutbildare, skön- och facklitterär författare. Medlem i ALMA-juryn 2002-2012. Min senast utgivna bok är: "Alltid Astrid. Minnen av böcker, brev och samtal" (2012).

 Helen Sigeland, suppleant
Sedan 2012 är jag kanslichef för ALMA - Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det är ett nöje och privilegium att få arbeta med världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Jag är litteraturvetare och var tidigare ansvarig i tjugo år för översättningsstöd och internationella litteraturprojekt vid Svenska institutet och Kulturrådet.

 Staffan Forsberg, suppleant
Jag har varit personalchef och kommunchef i Vimmerby kommun. Arbetade under de sista åren med flera frågor som rörde Astrid Lindgrens Näs och Astrid Lindgrens Värld.