Norra Småland 2019

 

 

 Medlemsresa till norra Småland 17–19 maj 2019 

På mångas begäran återvänder vi till norra Småland och gränstrakterna mot Östergötland.
Vi bor på Fredensborgs herrgård, ca en mil söder om Vimmerby, som blir vår utgångspunkt för utflykter i trakten.
Programmet innehåller nutid och forntid, naturupplevelser, kultur och ”astridiana”. 

För den som önskar finns också möjlighet att förlänga vistelsen, kanske tillsammans med barn eller barnbarn, med ett besök i Astrid Lindgrens Värld/Astrid Lindgrens Näs till ett extra förmånligt pris. Information om detta finns separat i medlemsbladet. 

 

Fredag 17 maj 

Ankomst till hotellet, Fredensborgs Herrgård, under eftermiddagen. Passa på och ta en promenad i de vackra omgivningarna vid sjön Gissen. På fredagskvällen samlas vi till årsmöte och gemensam middag på Fredensborgs Herrgård. (Övriga deltagare i årsmötet anmäler direkt till Astrid Lindgrensällskapet via epost) 

Lördag 18 maj 

På morgonen hämtar buss vid hotellet för vidare färd mot Mariannelund och Filmbyns nya lokaler där vi får en guidad tur. Ett snabbstopp vid den tusenåriga Rumskullaeken hinner vi med på väg till Tidersrum, en av landets äldsta och märkligaste träkyrkor, byggd 1260. Efter en visning av kyrkan följer guiden med oss till en annan sevärdhet, också den på andra sidan Östgötagränsen, Smedstorps dubbelgård. På gården från 1700-talet har tiden stått stilla. Inte bara husen utan också markerna runt gården vittnar om ett sedan länge svunnet sätt att leva. 

Vi äter lunch i närheten och därefter fortsätter färden till Eksjö, en av Europas bäst bevarade trästäder med mer än 50 kulturminnesmärkta hus. Där väntar en guidad stadsvandring och det finns även tid att titta runt på egen hand, innan bussen tar oss åter till Fredensborg och en väntande middag. 

 

Söndag 19 maj 

Efter frukost och utcheckning, bär det av till Skuru Hatt och Skuru Gata, som för tankarna till Ronja rövardotter. Numera kan man lätt ta sig upp på Skuruhatt och den magnifika utsikten. Ett besök i ravinen Skuru Gata däremot är förbehållen de deltagare, som är stadiga på foten (Obs ordentliga skor!), men är väl värd de strapatser den innebär. 

Efter dessa naturupplevelser smakar det med lunch vid (Albert) Engströmsgården i Hult och resan avslutas med guidning i gården och det intilliggande Fattighuset. 

Strax före 16.00 är vi åter vid Resecentrum i Vimmerby, där man kan resa vidare till hemorten. Bussen fortsätter till Fredensborg, för dem, som kommit i egen bil. 

 

Resa inkl boende 

Medlem: 3 500:- Icke medlem: 3 700:- 

I priset ingår: 

Två övernattningar på Fredensborgs Herrgård (del i dubbelrum) 2 hotellfrukostar, 2 middagar och 2 luncher 

Rundresa med buss, guider och entréer 

Transfer Vimmerby station – Fredensborgs Herrgård vid ankomst 

Ingår ej: Enkelrumstillägg: 325 kr/person och natt 

Resa exkl boende 

Medlem 2 000 :- Icke medlem: 2 200:- 

I priset ingår: 

2 middagar och 2 luncher 

Rundresa med buss, guider och entréer 

I priserna ovan ingår ej: 

Anslutningsresa till och från Vimmerby 

Måltidsdrycker 


Anmälan och betalning 

Anmälan senast 5 april till: info@astridlindgrensallskapet.se eller till Birgitta Karlén, tel: 0766-182116 

Önskemål om eventuell specialkost anges vid anmälan. 

Betalning till Astrid Lindgren-sällskapets bankgiro 5442-7505 senast 10 dagar efter anmälan. Glöm inte ange namn! 

Resan genomförs vid minimum 25 deltagare. 


Rabatterbjudande
För den som önskar finns också möjlighet att stanna kvar några dagar i Vimmerby, kanske tillsammans med barn eller barnbarn, och besöka Astrid Lindgrens Värld, som öppnar denna helg, och Astrid Lindgrens barndomshem Näs. Sällskapets medlemmar har utlovats ett extra förmånligt pris, 20% rabatt, både på entré och logi.
Planerar ni att bo i något av Astrid Lindgrens Världs olika boendealternativ, se deras hemsidan http://astridlindgrensvarld.se/boende/oversikt/, bör ni boka så tidigt som möjligt, eftersom helgerna snabbt blir fullbokade. Ring direkt till bokningen, tel: 0492-798 00, och ange att ni är medlemmar i Astrid Lindgren-sällskapet.
Vill ni bara utnyttja rabatten på entrén till Astrid Lindgrens Värld och /eller Astrid Lindgrens Näs meddelar ni det i samband med anmälan till resan och årsmötet. OBS: detta erbjudandet gäller endast 18--24 maj 2019.


Länkar: 

www.fredensborg.com 

https://filmbyn.se 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tidersrums_kyrka 

http://ostergotlandsmuseum.se/pages/8 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Eksj%C3%B6 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skurugata_naturreservat 

http://engstromsgardenhult.se/om.html