Tidigare program

Ytterligare program som genomförts finns redovisade i Verksamhetsberättelser från 2003 och framåt.

Genomförda program 2023

Den omtalade första Pippi-filmen 3 maj 2023 på biograf Zita

Som avslutning på vår serie om Astrid Lindgren och hennes förhållande till filmen visade vi Pippi Långstrump från 1949, (regi: Per Gunvall), med Viveca Serlachius i huvudrollen. 

Filmen introducerades av filmvetaren Mats Rohdin som berättade om filmen och hur den togs emot av filmkritiker och biobesökare. Dessutom nagelfors filmens skamfilade rykte. 

Astrid Lindgren och Det svenska filmmanusets historia 17 januari 2023 på Oscarshemmet.

Astrid Lindgren är världsberömd för sina barnböcker men få är medvetna om att hon också skrev närmare trettio filmmanus och var en tidig pionjär inom det transmediala berättandet. Hennes rika och mångåriga manusliv bjuder på allt från sorglustiga som berättartekniska överraskningar. Kjell Sundstedt, manusförfattare, författare och regissör samt Johanna Forsman, som arbetar med text och research för bl a film och teater, berättade utifrån sin bok Det svenska filmmanusets historia. Det uppkom åtskilliga frågor som fick sina svar om Saltkråkan, Bullerbyn och Pippifilmerna.

Genomföra program 2022

2022 hade Astrid Lindgren-sällskapet funnits i 20 år och detta firades bl a med en utökning av programverksamheten.

En kväll om Astrid Lindgren och Lennart Hellsing 7 december 2022

I samarbete med Lennart Hellsing-sällskapet bjöd vi in till ett program om två av våra mest älskade författare, Astrid Lindgren och Lennart Hellsing. Hur såg Astrid Lindgrens och Lennart Hellsings relation ut?  Vi får veta mer om deras verksamheter som författare och förläggare/kritiker och om Astrid Lindgrens arbete i Samfundet De Nio där hon nominerade Lennart Hellsing till flera priser.

Medverkande var Lena Kåreland, författare, prof. em., Kjell Bohlund, författare, tidigare förlagschef Rabén & Sjögren samt Jonas Ellerström, författare, förläggare, ledamot av Samfundet De Nio.

Hemma hos Astrid Lindgren – Livet på Dalagatan 46, 22 och 23 november 2022

Vi presenterade Årets medlemsbok, Hemma hos Astrid Lindgren (med undertitel Livet på Dalagatan 46) som skildrar Astrid Lindgrens vardagsliv i hennes vardagsmiljö. Boken handlar om de 60 åren på Dalagatan, om familjen, inredning, mat, läsning, högtider, kärringluncher och mycket mer.  Vi lyssnade på författarna Kjell Bohlund, Lennart Svahn och Lena Törnqvist när de berättar om arbetet med medlemsboken.

Astrid Lindgrens fotspår 11 oktober 2022

I Norstedts lokaler på Riddarholmen i Stockholm samlades drygt femtio medlemmar för att lyssna på ett samtal mellan barnboksförfattarna Mats Strandberg och Ylva Karlsson. Moderator var Yukiko Duke, översättare och journalist. Pratstunden handlade om vad Astrid Lindgren betytt och fortfarande betyder för barnboksförfattare. En artikel om träffen finns i medlemsblad nr 78.

Astrid Lindgren och Samfundet De Nio september 2022

Författaren, översättaren och förläggaren Jonas Ellerström berättade utifrån förra årets medlemsbok, Med tri raske skutt, om Astrid Lindgrens tid som ledamot och ordförande i Samfundet De Nio. Programmet ägde rum på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Årsmöte och middag 21 maj 2022

Astrid Lindgren-sällskapet har nu funnits i 20 år. Vi ville fira det med ett extra festligt årsmöte med jubileumsmiddag och underhållning på Kristinehovs malmgård i Stockholm. Vi bjöd därför in till middag i anslutning till årsmötet, vilket hörsammades av drygt 80 medlemmar. Till kaffet sjöng och berättade Kristina Ruhnström (brorsbarnbarn till Astrid Lindgren)Styrelseledamoten Malin Nauwerck berättade även om sitt arbete med att tyda Astrid Lindgrens stenogramblock under rubriken Krumelurer och klenodier.

Astrid Lindgren och filmen 28 april 2022 på biograf Zita, Stockholm

Film spelade en central roll i Astrid Lindgrens liv under hela 1900-talet. Barndomens besök på biograferna Star och National i Vimmerby blev början på en livslång förbindelse med det mytomspunna filmmediet.

Mats Rohdin, fil dr i filmvetenskap, har forskat kring Astrid Lindgrens förhållande till film och andra medier med särskilt fokus på perioden innan samarbetet med Olle Hellbom startade mitten på 1950-talet. Här tog han med oss på en resa genom historien med hjälp av såväl filmklipp och bilder, som manuskript, pressklipp och brev.

Att illustrera Astrid Lindgren Göteborgs litteraturhus 10 februari 2022

På senare tid har det kommit utgåvor av Astrid Lindgrens klassiska texter, med helt nya illustrationer. Två som uppmärksammats är Maria Nilsson Thore som illustrerat de vackra bilderböckerna om Saltkråkan och Fabian Göransson som snillrikt illustrerat Pippi på rymmen. Hur går man tillväga när man illustrerar ett universum som inga läsare redan har en tydlig bild av? Hur förhåller man sig till tidigare visuella uttryck och hur pass mycket vågar man bryta mot bildtraditioner?

Maria Nilsson Thore och Fabian Göransson samtalade med Erik Titusson. Arrangemanget genomfördes i samarbete med Barnboksbildens vänner.

Att illustrera Astrid Lindgren 15 mars 2022 på Norstedts förlag

Erik Titusson samtalade med Maria Nilsson Thore och Fabian Göranson. Det var samma programinnehåll som tidigare program i Göteborg. Maria avslöjade att hon nu håller på med fjärde boken om Saltkråkan. 40–50 personer lyssnade engagerat under den trevliga kvällen.

Genomförda program 2021

På grund av coronapandemin har nästan alla program varit inställda under 2021. Dock genomfördes ett program i december – se nedan. Visningarna av Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan har också varit inställda och kommer vara så ännu ett tag, men nu på grund av stambyte med mera i fastigheten. Hela året har vi erbjudit guidade stadsvandringar i Astrid Lindgrens fotspår i Vasastan i Stockholm och det fortsätter vi med. Läs mer: Boka visning

Årets medlemsbok Med tri raske skutt – Astrid Lindgren och Samfundet De Nio presenterades den 8 december 2021

Astrid Lindgren efterträdde Olle Holmberg på stol nr 1 i Samfundet De Nio år 1973. Jonas Ellerström, författare, förläggare och ledamot av Samfundet De Nio, och Åsa Warnqvist, docent i litteraturvetenskap och chef för Svenska barnboksinstitutet, har skrivit om hennes tid och verksamhet i samfundet. Evenemang i samarbete med Samfundet De Nio.