Tidigare program

Nedan beskrivs det innevarande årets samt förra årets genomförda program. Ytterligare program som genomförts finns redovisade i Verksamhetsberättelser från 2003 och framåt.

Astrid och jag

Den 12 februari på Lilla Piratförlaget, Kaptensgatan 6 i Stockholm berättade Kerstin Kvint om sitt 50 år långa arbetsliv ihop med Astrid Lindgren. 59 medlemmar lyssnade och hade även möjlighet att köpa boken Astrid och jag till specialpris.

Genomförda program 2019

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby

Den 13 - 15 december kl 11-17 var det julmarknad med mat- och konsthantverk, slöjdande och andra påhitt. Astrid Lindgren-sällskapet var på plats för att träffa gamla och nya medlemmar.Ca 20 ny medlemmar värvades. Se www.astridlindgrensnas.se.

Medlemsvisningar av Astrid Lindgrens hem

Lördagarna den 28 december 2019 och 4 januari 2020var det visningar för medlemmar i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 i Stockholm. Medlemmar som inte är bosatta i Stockholm prioriterades. Avgift: 100:-.

Pippi på vita duken

Den 28 november på Lilla Piratförlaget, Kapensgatan 6 i Stockholm berättade film- och stillbildsfotografen Bo-Erik Gyberg  om de legendariska filminspelningarna av Olle Hellboms oförglömliga Pippi Långstrump-filmer. Han visade bilder ur ett rikt bildmaterial. Bo-Erik Gyberg har en lång historia bakom sig inom filmens värld. Programmet var för medlemmar.

Astrid Lindgren-konferensen

Den 14 november genomfördes den andra Astrid Lindgren-konferensen på Filmhuset i Stockholm med temat : Mod, makt och medkänsla. Astrid Lindgren-sällskapet var en av flera arrangörer. Konferensen var öppen för alla. Läs mer på  astrid Lindgren-konferensen

 

”Min resa med Ester Blenda Nordström” - programmet ställdes in pga sjukdom

 

Fatima Bremmer skulle den 30 oktober ha berättat om det fem år långa arbetet med biografin ”Ett jävla solsken” om pionjären Ester Blenda Nordström, som tilldelades Augustpriset i fackboksklassen 2017.

Vi hoppas kunna återkomma med en ny tid för programmet

 

I Astrid Lindgrens kvarter

En vandring i Astrid Lindgrens kvarter i Vasastan med guiden Lena Törnqvist genomfördes
lördagen den 14 september kl 11.00 – 13.00. Ca 15 medlemmar i sällskapet samlades vid S:t Eriksplan och vandringen avslutades vid Tegnergatan 28 där Rabén & Sjögren låg, från 1949 och fortfarande fanns kvar då Astrid Lindgren slutade där 1970. 

Astrid Lindgren-koden

Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond har tilldelat forskaren Malin Nauwerck, författaren Stefan Casta och doktoranden Peter Kostenniemi varsitt stipendium à 89000 kr år 2019. Prisutdelningen skedde den 3 september på Svenska barnboksinstitutet. Efter ceremonin, dit medlemmarna i Astrid Lindgren-sällskapet var inbjudna, berättade Malin Nauwerck om sitt forskningsprojekt om dechiffreringen av Astrid Lindgrens stenogramblock med manuskript.

Sällskapets medlemsresa 2019

2019 års resa genomfördes den 17 - 19 maj och resan gick tillkorka Småland. Läs mer om programmet här.

 

 

Sällskapets årsmöte

Sällskapets årsmöte ägde rum den 17 maj 2019 på Fredensborg. Protokoll finns här  2019.

 

I Katis kvarter

Lena Törnqvist guidade under en två timmar lång stadsvandring på Östermalm. 16 deltagare samlades på Dramatens trappa den 13 april och betalade 70:- för att få vandra i Katis kvarter.

Så står det i en bok som jag har

Den 12 mars föreläste Jonas Ellerström om samtidskritik, litterära allusioner och citat i Astrid Lindgrens böcker om Kati. Jonas Ellerström är författare och förläggare och han föreläste på Lilla Piratförlaget, Kaptensgatan 6 i Stockholm.

Läsandets relation till tänkandet

Den 26 januari föreläste författaren Lena Andersson i Palmesalen ABF, Sveavägen 41 i Stockholm om läsandets relation till tänkandet hos Astrid Lindgren

 

Läs hela föredraget här