Länkar

Astrid Lindgrens officiella webbplats

Detta är den officiella Astrid Lindgren-sidan med mycket information om Astrid Lindgren som person, och om hennes verk. Astrid Lindgren Aktiebolag ansvarar för webbplatsen och förvaltar alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk.

Astrid Lindgrens officiella webbplats

Bullerbyn

Nära Vimmerby ligger Sevedstorp och det var denna plats som Astrid Lindgren hade i tankarna när hon skrev om barnen i Bullerbyn. Och det var här Astrids far Samuel August växte upp i Mellangården.

Astrid Lindgrens Bullerbyn

Astrid Lindgren Memorial Award

Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA-priset – är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Det instiftades 2002 av Sveriges regering. Det är ett internationellt pris som delas ut årligen och prissumman är 5 miljoner kronor.

Astrid Lindgren Memorial Award

Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens värld ligger i Vimmerby och består av miljöer från Astrid Lindgrens böcker. Här finns lekplatser, teater och andra program. Astrid Lindgrens värld är framför allt öppet sommartid och på hemsidan kan man boka biljetter samt få tips om boende och restauranger.

Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgren växte upp på Astrid Lindgrens Näs och hennes författarskap började här. Nu är det ett besöksmål i Vimmerby, med utställning och guidade visningar. På hemsidan framgår även öppettider och priser.

Astrid Lindgrens Näs

Filmbyn

I Mariannelund finns filmmuseet Filmbyn, här kan man uppleva inspelningsmiljöer och rekvisita från Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Saltkråkan, Pippi Långstrump… Museet har dessutom flera interaktiva miljöer där man till exempel kan sjunga till filmmusik eller skapa egna mobilfilmer.

Filmbyn

Junibacken

Barnkulturhuset Junibacken ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm. Det är en plats där både Astrid Lindgren och andra barnboksförfattare lyfts fram. Ett måste vid besök är att åka Sagotåget genom några av Astrid Lindgrens berättelser. Junibacken har öppet nästa alla dagar.

Junibacken

Upptäck Visby i Pippis fotspår

I Visby spelades filmerna om Pippi in på 1960- och 70-talet. På denna sida finns en guide till en Visby-vandring du kan göra själv i Pippi-filmens fotspår.

Upptäck Visby i Pippis fotspår, webbplatsen Gotland.com

Ta en promenad i Astrid Lindgrens fotspår

I Vimmerby kan du förstås ta en promenad ”i Astrid Lindgrens fotspår”. På Vimmerbys turistbyrås hemsida kan du ladda ner en pdf med texter, bilder och karta.

Följ med på promenad, Vimmerby turistbyrå

Ilon Wiklands illustrationer på galleri i Estland

I Haapsalu, Estland, finns det ett galleri med Ilon Wiklands illustrationer, som också är en temapark och den heter Iloni Imedemaa (Ilon’s Wonderland).

Iloni Imedemaa (Ilon’s Wonderland)

Rabén & Sjögren

Här finns information om förlaget Rabén & Sjögren, vilket även inkluderar information om Astrid Lindgren och de böcker som givits ut på förlaget.

Rabén & Sjögren

Barnboksinstitutet

Svenska barnboksinstitutet fungerar som ett nav för forskningen och det kvalificerade samtalet om barn- och ungdomslitteratur.

Svenska barnboksinstitutet

Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek. Här finns Astrid Lindgren-arkivet, läs mer om det här.

Kungliga biblioteket

Oetinger

Oetinger är Astrid Lindgrens tyska förlag.

Oetinger

Litteraturnod Vimmerby

Litteraturnod Vimmerby arbetar i Astrid Lindgrens anda för det fria ordet. Det är tack vare Astrid Lindgrens unika författargärning och hennes anknytning hit som det regionala litteraturutvecklingsuppdraget för Kalmar län placerats i just Vimmerby.

Litteraturnod Vimmerby

Cykla i filmlandskapet Småland – guidade turer på cykel

Här finns guidade turer på cykel till filminspelningsplatserna i Katthult och Bullerbyn, men även en karta så man kan cykla runt själv.

Cykla i filmlandskapet